O, wat is het toch fijn als iemand goed kan schrijven én denken. In Vrij Nederland gaat Micha Wertheim in op de Abou Jahjah-rel bij De Bezige Bij. En passant deelt hij ook nog wat tikjes uit aan collega’s in de kwestie Böhmermann.

De columns van sommige collega-grappenmakers die zich vrolijk maakten over het bestaan van een Duitse komiek, vond ik in hun onnozelheid en gemakzucht trouwens nog vele malen stuitender dan het gedicht van Böhmermann.

Maar daarna bespreekt hij de kwaliteit van de argumenten van de voor- en tegenstanders van Abou Jahjah bij de voormalige verzetsuitgeverij De Bezige Bij om tot een genuanceerde conclusie te komen.

Als satiricus is mijn wereldbeeld er een van tegenstrijdigheden. Daarom voel ik mij ook beter thuis bij Charlie Hebdo en Jan Böhmermann, wanneer zij op zoek zijn naar twijfel in plaats van zekerheden. Dat al die anderen ook gebruik willen maken van de vrijheid van meningsuiting is ze van harte gegund, maar vergeef het me als ik niet bij iedere mening de vlag van het vrije woord hijs.

Lees het hele artikel hier.

0

Reacties