Traditiegetrouw werd de winnaar van de Libris Literatuur Prijs in Nieuwsuur geïnterviewd over het winnende boek. Twan Huys voelde Connie Palmen aan de tand over Jij zegt het, de roman waarmee ze gisteravond de Libris Literatuur Prijs 2016 won.

Huys bracht onder andere ter sprake dat maar zelden een vrouw de prestigieuze literatuurprijs in de wacht sleept (NRC Handelsblad sloeg zaterdag namelijk aan het tellen).

‘Was u verrast vanavond dat de jury toch barmhartig was of het een heel mooi boek vond en dat u de prijs kreeg?’ vroeg Huys met enige ironie.

‘Ik hoop niet dat ze barmhartig waren, dat ze me niet hebben gekozen omdat ik een vrouw ben. Sorry.’ antwoordde Palmen met een glimlach.

Elk jaar wordt ook de vraag gesteld wat de winnaar met het geldbedrag (vijftigduizend euro) gaat doen. Connie Palmen antwoordde dat ze gewoon van het geld gaat leven, maar dat ze door dit geldbedrag wel de kans krijgt om weer acht jaar over een boek te kunnen doen.

Op Twitter kreeg de Lezeres des Vaderlands de ironie van Huys niet helemaal mee.

Wel meer mensen niet.

Jan van Mersbergen deed ook een duit in het zakje maar verwijderde zijn tweet weer schielijk. Gelukkig hebben we een screenshot.

jan van mersbergen palmen

Kijk hier het hele interview terug.