‘Gaat Anja Meulenbelt weg?’ vraagt Jan Mom, terwijl hij nog net Anja Meulenbelt de radiostudio uit ziet lopen. Hij had gehoopt dat ze nog mee zou praten over het volgende onderwerp (over Jane Austen). ‘Jij hebt haar weggejaagd,’ zegt Mieke van der Weij.

Aanleiding was het gesprek daarvoor waarin Anja Meulenbelt werd ondervraagd over haar nieuwe boek Het verschil. Het eindigde met een woordenwisseling over het dragen van een burka: ‘Dat vindt u goed, zo’n burka?’ (door Meulenbelt verdedigd, mits vrouwen daar vrijwillig voor kiezen).

Volgens Meulenbelt legt het Westen steeds verschillende waarden op: een eeuw geleden leerden onze missionarissen dat mensen hun lichaamsdelen moeten bedekken en nu vinden we het omgekeerde. Mom maakte een opmerking over naaktstranden (‘U bent blij dat we niet meer oben ohne aan het strand liggen?’) en over douchen met een onderbroek aan, maar het kwam niet meer goed. Op een gegeven ogenblik slaakte Meulenbelt een diepe zucht (‘Mag ik hier een diepe zucht slaken?’) en weigerde ze te reageren. Mieke van der Weij sloot het gesprek haastig af.

Luister het gesprek hier na.

0

Reacties