Zojuist is bekend geworden dat Fleur de Weerd met Het land dat maar niet wil lukken de Bob den Uyl prijs gewonnen heeft.

Fleur de Weerd schreef een onbevangen en gelaagd reisboek over het ontwrichte Oekraïne. Aan de hand van vele conversaties en anekdotes krijg je inzicht in de onderliggende dynamiek van de Oekraïense samenleving. Door onze normatieve opvattingen over goed en fout aan het wankelen te brengen, weet ze een helder licht te werpen op het grijze gebied daar tussenin. Geraffineerd legt ze het spanningsveld in de regio bloot, waarna de lezer achterblijft in het besef dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is.

De genomineerden waren

* Laurens Samsom – Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden (Prometheus)

* Sandra Smallenburg – Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland (De Bezige Bij)

* Laura Starink – De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne (Atlas Contact)

* Tommy Wieringa – Honorair Kozak (De Bezige Bij)

De VPRO Bob den Uyl Prijs, voor het beste journalistieke reisboek, wordt sinds 2003 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen P.F. Thomése, Carolijn Visser en Lieve Joris.

De jury bestaat dit jaar uit Clairy Polak (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Mathijs Deen, Alexander Reeuwijk en Rosan Smits.

0