Op de Avond van het Spannende Boek wordt niet alleen de Gouden Strop om de nek van een thrillerschrijver gehangen, er wordt ook een prijs uitgereikt voor het beste debuut. Max van Olden wint met Lieve edelachtbare de Schaduwprijs 2016. Het boek is uitgegeven door Ambo|Anthos.

De Schaduwprijs beleefde haar 20ste editie en de prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. De andere twee genomineerden waren Stem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime) en De kamers van Lucas de Waard (De Geus).

Het juryrapport met een klein beetje kritiek:

Een goed doordachte plot met sublieme verhaallijnen, die aan het eind prachtig bij elkaar worden gebracht. Goed en strak geschreven. Deze schrijver houdt een strakke regie over zijn plot en heeft een schrijfstijl die helder en elegant is. De personages zouden iets meer diepgang kunnen hebben en het verhaal komt misschien een beetje langzaam op gang, maar als het eenmaal op stoom is, is er geen ontkomen meer aan. Auteur heeft niet alleen kennis van zaken vanuit zijn eigen beroep als advocaat, maar ook de gave en het literaire vakmanschap om hiermee een spannend (fictief) verhaal te vertellen.

Een zeer verrassend en overtuigend debuut dat doet uitzien naar een vervolg.