Het kan niet anders of de mensen van de opleiding Creative Writing van ArtEZ in Arnhem huppelen daar door de stad en krijgen vandaag taart bij de koffie. Zaterdag studeerden elf studenten af aan de opleiding en er vielen meerdere (oud) studenten in de prijzen. Lotte de Vos won de Nieuwe Types Afstudeerprijs en de top drie van die prijs bestond uit studenten van ArtEZ. In Rotterdam won oud-student Roos Vlogman Write Now! En kregen de studenten Jante Wortel en Robin Ray Tuesday een eervolle vermelding.

Volop jong talent dus op de tweede editie van Nieuwe Types, het festival dat is opgezet om al dat moois onder de aandacht te brengen. De toekomst van de literatuur presenteert zich niet alleen, die toekomst wordt ook besproken. Alex Boogers hield een lezing over de staat van het verhaal en op de vrijdagmiddag vond The Future of Publishing Summit plaats rondom de vraag hoe wij in de toekomst onze verhalen vertellen, en via welke routes vinden deze verhalen vervolgens hun weg naar het publiek. Alison Norrington, leverde de eerste en ook de leukste bijdrage met talloze voorbeelden van hoe schrijvers diverse media inzetten om hun publiek te bereiken en te laten bijdragen. Niels ’t Hooft en Lisa Kuitert spraken meer over de vorm van de app en boek dan dat de inhoud aan de orde komt.

Alex Boogers
Alex Boogers

De summit keert min of meer terug in enkele afstudeerpresentaties en boeken. De meeste boeken kan je na afloop kopen, maar van Dore van Montfoort krijg je een envelop met daarin een link naar de interactieve novelle Homunculus 0.9. Podiumdier Koen Frijns heeft geen boek, maar een stadsplattegrond van Maastricht waarop hij het verhaal vertelt van zijn oudoom die stierf in een kleiverschuiving. Annemieke Dannenberg gebruikt en bewerkt foto’s die op haar tekst aansluiten. Mooi is ook hoe Jesse Laport zijn uitgave schitterend (en handmatig) heeft vormgegeven. Bij aanschaf krijg je ook een link naar een online versie van zijn verhaal waarin hij door muzikanten wordt begeleid.

Simon van der Geest
Simon van der Geest
Jesse Laport
Jesse Laport

De presentatie van de afstudeerders is ook op orde. In Oostpool mocht Ian Jansen aftrappen en dat doet hij geweldig. Hij schreef een magisch realistisch verhaal waarin de handen van een lasser soms plotseling verdwijnen. Een verhaal waarbij, volgens presentator Jasper Henderson, Arjen Peters uit zijn stoel zou rollen van het lachen. Lotte de Vos haar voordracht krijgt een onheilspellend karakter door de filmpjes met vallende dieren en mensen. De intensiteit van haar tekst maakt duidelijk waarom ze de Nieuwe Types Afstudeerprijs won. Een paar straten verderop presenteert de andere helft van de lichting zich in Showroom. Michelle Brouwer trapt daar af met sterke gedichten over de aardbevingen in Groningen en de gevolgen daarvan die haar hoofdpersoon op de vlucht doet slaan. Marjolein Takman valt op door haar droge humor en brengt een verhaal waarin een student geconfronteerd wordt met een verdwenen huisgenoot en de moeder daarvan die opeens opduikt. Bij Bernard Dijkstra hebben we ook te maken met een uiteenvallend gezin. Nadat Guido Santebergs in een sextape opduikt gaat hij het tv-programma celebleaks presenteren. Om zich in te leven in celebs dook Dijkstra in de biografie van Peter Jan Rens. Elisabeth Hunting combineert poëzie en wetenschap en leest onder meer een gedicht over het dopplereffect voor. Opvallend is ook het werk van Simone Atangana Bekono en Annemieke Dannenberg die in brieven aan elkaar onderzoeken wat het betekent om een (zwarte) vrouw te zijn in de westerse samenleving.

Koen Frijns
Koen Frijns

Andere jonge schrijvers traden ook op tijdens Nieuwe Types. In de Rozet bleek dat leraren Nederlands heel wat jong talent hebben aangeboord door het geven van poëzieopdrachten. Meerdere finalisten van Doe Maar Dicht Maar verklaarden door hun gedicht in opdracht van de docent te hebben geschreven. Van de finalisten gingen Bibi de Marez Oyens en Emma Turmaine naar huis met een gigantische zitzak en een poster met hun gedicht erop. De animaties die door studenten van Minerva werden gemaakt komen nog online.

Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens

Ook bij de gevestigde namen was er jong talent aanwezig. De schrijvers uit het agentschap van Literair Productiehuis Wintertuin deden volwaardig mee aan voordrachten. Zo trad Juliet Gagnon op met Alex Boogers en Erik Jan Harmens. Enkele straten verderop deed Jelko Arts mee met Simon van der Geest en Sjoerd Kuyper. Laatstgenoemde vertelde mooi wat er gebeurd als je boek een hit wordt: ‘en om de vijf minuten kwam er iemand met mijn boek [Hotel De Grote L.] naar buiten en vroeg mij om een handtekening. Ik zwolg in mijn succes. Ik zwelgde zelfs. Ik zwielg en zwoelg. Van schrijven kwam niks. Niet alleen omdat ik geen rust had in mijn kop maar ook omdat ik de hele dag moest huppelen van trots.’

Sjoerd Kuyper
Sjoerd Kuyper

Maarten Praamstra