J.C. Bloem is vandaag precies vijftig jaar dood en dat vieren we. Vanmiddag onthulde Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum een plaquette bij het ouderlijk huis van de dichter. De gemeente wilde eerst niets weten van de dichter, maar draaide later toch bij.

* Komende zondag is er in Paasloo, de plek waar Bloem begraven ligt een bijeenkomst, in de plaatselijke kerk. Onder meer Jean Pierre Rawie en biograaf Bart Slijper zullen er spreken. Zie voor meer info Woest en ledig.

* Chrétien Breukers verhoogt de feestvreugde vandaag niet, want hij schrijft op zijn blog (dat weer de frequentie krijgt van De Contrabas, maar persoonlijker van aard is) dat Bloem een beetje uit zijn gratie is gevallen.

Maar wat ik wel heb geleerd, in het Contrabasloze jaar is dat ik niet (meer) houd van sentimenteel werk. Van gedichten zoals, helaas, die van J.C. Bloem, die te nadrukkelijk met het gevoel flirten en een schijn van decadentie proberen te verkopen. Dat vind ik poëzie voor spitsburgers, op dit moment.

* Wie zijn verzameling Bloem nog niet compleet heeft kan terecht bij antiquariaat Fokas Holthuis: handtekeningen en briefjes. Nog niet verkocht zijn de briefjes waarin Bloem op klagerige toon zich ziek meldt bij het departement van Sociale Zaken in Den Haag (dat deed hij 23 keer volgens de nieuwsbrief).

‘Ik had gehoopt, vandaag weer op het Dept. te komen, maar ik voel mij te beroerd. Wat het is weet ik niet, misschien griep, maar ik denk dat er toch wat anders achter moet zitten. Morgen komt de dokter. Je weet, dat ik mij al een heelen tijd al beroerd gevoel. Ik ben den heelen dag dood-op; Alles is mij te veel’

Zie hier de gehele nieuwsbrief.