Leesbaar

Afgelopen maandag sprak P.F. Thomése met Peter Buwalda over het fenomeen ‘leesbaarheid’. Het gesprek waaierde prettig uit zonder dat er onwrikbare posities werden ingenomen. Thomése bekommerde zich bij het schrijven niet om de lezer, maar ervoer het wel als een compliment dat zijn J.Kessels-boeken in een ‘Nieuwe Revu-stijl’ waren geschreven. Buwalda was blij dat de aandacht voor de lezer en daarmee de leesbaarheid van het boek ‘de hegemonie van de academicus’ doorbrak. ‘Ik werd wel zenuwachtig van zo’n studie Nederlands waar volledig voorbij werd gegaan aan wat een boek teweegbrengt bij iemand die dat boek voor zijn plezier zou lezen.’ Aan de andere kant was Buwalda een hartstochtelijk lezer van boeken die door anderen als onleesbaar werden bestempeld.

Het was een mooie avond. Er werd hier en daar een roddel verteld (Thomése vindt de verfilming van zijn Kessels-roman heel slecht) of een collega gekscherend besproken (de onewomanshow van Connie Palmen).

Buwalda: ‘Ze doet in die zin ook een beetje aan Madonna denken.’

Thomése: ‘Connie?’

Buwalda: ‘Ja. Als je Madonna haar platen beluistert dan hoort ze er niet echt bij in de jaren tachtig, terwijl je niet om haar voorkomen en haar presentatie van haar zelf heen kunt. Maar ze telt niet mee met Prince, Bruce Springsteen en U2. Dat geldt ook wel een beetje voor het werk van Connie Palmen, vind ik.’

Na een kort intermezzo: ‘Dat gaan mensen opeens twitteren. Is vaak zo. Zit je de hele avond te praten en het enige wat er dan op Twitter verschijnt, is ‘Peter Buwalda vindt Connie Palmen slecht,’ Doe maar niet!’

Thomése: ‘Ik zie Coen Peppelenbos al op de achterste rij. Het staat al online nu.’ Gelach vanuit de zaal.

Buwalda: ‘Dat zou ik heel onevenwichtig vinden.’

Thomése: ‘Dus… een prachtige schrijfster.’

Ik zat gewoon achterin te genieten van een bij vlagen ironisch gesprek en voelde me een beetje betrapt, want ik had foto’s genomen en ik was online gegaan. Niet op Twitter, maar op Instagram met als teleurstellend fotobijschrift ‘Thomése en Buwalda in gesprek over leesbaarheid.’ Ik moet mijn saaie teksten toch eens gaan aanpassen aan mijn imago.

Coen Peppelenbos

Deze column stond eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 15 oktober 2016.

Het gesprek tussen P.F. Thomése en Peter Buwalda is hieronder volledig na te luisteren. P.F. Thomése, die dit jaar gastschrijver is aan de Rijksuniversiteit Groningen, las eerder een inleidend essay voor.