Je zou het ook positief kunnen zien: in vergelijking met vorige week laten de kijkcijfers van De pennen zijn geslepen een lichte stijging zien. Vorige week keken er 97.000 mensen naar, deze week 98.000. De eerste uitzending was met 165.000 kijkers nog het dichtst bekeken. De pennen zijn geslepen is een afvalrace van BN’ers, maar nu tijdens het schrijven van een literaire thriller, met als deskundige Saskia Noort.

Voor de derde keer op rij zorgt De pennen zijn geslepen voor een diep dal in de kijkcijfers van NPO2. De oertrage kwis Met het mes op tafel haalt voorafgaand aan de Sebes & Bisseling-productie meer dan een half miljoen kijkers, waarna meer dan 400.000 kijkers direct wegzappen en nadat het van succesvolle formats gekloonde programma is afgelopen, begint het programma Tuinen van verwondering dat gisteren 312.000 kijkers trok.