Paul Sebes van Sebes & Bisseling (‘Het boek zelf interesseert ons geen reet’) is niet blij met de kritiek op het AVRO/TROS-programma De pennen zijn geslepen. Al twee weken weet het programma, geprogrammeerd op prime time niet eens de 100.000 kijkers te halen. Op de Facebookpagina van Tzum reageert hij nogal pissed off.

sebes-pruilt

Daar valt een hoop over te zeggen:
Die extra 75.000 kijkers met uitgesteld kijkgedrag komen waarschijnlijk dankzij de berichtgeving op Tzum: iedereen wil wel zien hoe je een tv-flop in elkaar zet. Hoe je een zonnig afgelegen villa (waar hebben we dat eerder gezien?) volpropt met BN’ers of wat daarvoor moet doorgaan (waar hebben we dat eerder gezien?) en in een afvalrace (waar hebben we dat eerder gezien?) laten jureren door een zogenaamd strenge jury (waar hebben we dat eerder gezien?) tot er één winnaar overblijft (waar hebben we dat eerder gezien?). Waarschijnlijk met de stille hoop dat het boek dat dankzij het programma uitgegeven wordt een bestseller zal worden en dan rinkelt de kassa nog een keer voor de heren, want zij zullen ongetwijfeld als slimme literaire agenten een percentage van de royalty’s meesnoepen. Zakelijk helemaal dichtgetimmerd zo’n programma, zoals Joop van den Ende ook altijd zijn musicals kon pluggen in een afvalrace waar gezocht werd naar een nieuwe musicalster.

Gelukkig wisten Sebes & Bisseling dat hun programma een bij elkaar gejat product was. In NRC Handelsblad noemden ze zelf op wat het ongeveer zou moeten zijn.

Net als in Wie is de Mol? doen bekende Nederlanders mee aan een afvalrace, waarbij er na elke aflevering een kandidaat wordt geëlimineerd. Bisseling: „Het heeft ook iets weg van Heel Holland Bakt.” Ook een wedstrijd, en ook hier bepaalt de kwaliteit van het product wie er doorgaat en wie niet. Sebes: „En het is een beetje Big Brother.”

En in hetzelfde interview bleek ook wel dat de mannen met een hoger kijkcijfer rekening hielden. Om Paul Sebes zelf maar te citeren:

Als wij vierduizend exemplaren van een debuut verkopen, gaat de vlag uit. Heb je dat soort bezoekersaantallen bij een bioscoopfilm, dan word je eruit geschopt. Een oplage van een half miljoen, dat noemen wij een bestseller. Een beetje televisieprogramma trekt zoveel publiek op één avond.

Een beetje televisieprogramma wel, ja, maar De pennen zijn geslepen bij lange na niet.

Wat een beetje verontrustend is dat Sebes, geholpen door schrijfster Kristine Groenhart, ervan uitgaat dat media – en zeker media die over literatuur schrijven – in de juichstand staan zodra er iets over boeken gezegd wordt. We zitten allemaal in dezelfde branche, dus dan moeten we elkaar een beetje helpen, dat idee. Lees het interview met Mark Cloostermans nog maar eens, zou ik zeggen, want die cultuur van elkaar bejubelen leidt tot een literaire modderstroom.

Als een literair programma ruk is, dan schrijven we dat. Ook als er wel een half miljoen mensen naar kijken. Als een literair programma goed is, dan ondersteunen we dat, ook als er slechts 50.000 kijkers voor thuis blijven. Er zijn boekensites die alles toejuichen en goed vinden, maar zo’n site is Tzum niet. En mocht De pennen zijn geslepen volgende week een half miljoen kijkers krijgen dan feliciteren we Sebes van harte, al blijft het programma ruk.