Zojuist is bekend gemaakt dat de P.C. Hooft-prijs 2017 gaat naar essayist Bas Heijne. De P.C. Hooft-prijs wordt ieder jaar, afwisselend aan een dichter, een prozaïst en een essayist uitgereikt.

Uit het juryrapport:

Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […] Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.

De jury bestond uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts, David van Reybrouck en Dirk van Weelden. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. Tot 1955 werd de prijs toegekend voor losse werken. Daarna werd het een oeuvreprijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.