‘Hierbij stel ik me officieel kandidaat voor het burgemeesterschap van mijn geboortestad Emmen.’ Zo begint Peter Middendorp zijn column afgelopen zaterdag. Een serieuze grap zegt hij in een interview met Dagblad van het Noorden.

Middendorp heeft grote plannen voor Emmen: ‘Wij gooien alles op werk, op groen, want groen is werk. We gaan knetterend investeren in groene techniek, kennis en innovatie. Alle huizen worden geïsoleerd, van zonnecellen voorzien en op aardwarmte aangesloten.’

Geïnspireerd door Tegen verkiezingen van David van Reybroek pleit hij voor een systeem waarin loting in plaats van stemmen:

Loting gaat om het idee dat je het over een ding oneens kan zijn, maar het over tachtig procent wel eens kunt worden.

Uit de profielschets blijkt dat ze in Emmen inderdaad iemand zoeken die ‘boven de partijen staat, die mensen uit uiteenlopende sectoren en met verschillende achtergronden op één lijn kan krijgen en die zo nodig net eigenzinnig genoeg is om op een vanzelfsprekende manier iets door te drukken.’

Lees hier de column