Nick ter Wal, directeur van het Artistiek Bureau, heeft vreemde hobby’s die hij ook kan botvieren binnen zijn betaalde baan bij antiquariaat Fokas Holthuis. Zo verscheen er gisteren een nieuwsbrief met als centrale thema ‘errata’. Vroeger was het gebruikelijk dat een uitgever nog aandacht besteedde aan de fouten in een boek, nu zijn de boeken net zo snel van de markt als de dienstdoende redacteuren. Onder errata verstaat men bij Fokas Holthuis:

Gedrukte errata zijn de afgelopen eeuw in soorten en maten verschenen. Als alle katernen van het boek gedrukt waren, maar het boek was nog niet gebonden, dan konden de intussen opgemerkte zet- of drukfouten in allerijl op de laatste bladzijde of onder de inhoudsopgave worden gedrukt. Was het boek al in de band gezet, dan bleef er één mogelijkheid over: een los velletje bedrukken en dat invoegen of inplakken.

Ter Wal ging door de collectie en ontdekte een paar prachtige correcties. Belcampo typte bijvoorbeeld zijn arrata errata zelf en voegde die toe met nieuwe tikfouten (‘Galilei m.z. ArchimedesXX’), Elsschot maakte een handgeschreven gedichtje. Van Bezette Stad van Paul van Ostaijen wordt een museumstuk verkocht (11.000 euro), maar gelukkig wel los erratavel.

‘Nooit heeft een geroemd werk geleden onder die kleine feilen,’ staat er bemoedigend in de nieuwsbrief. Lees de hele nieuwsbrief hier.