Wegens krak en mik van de hoofdredacteur enigszins verlaat ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Sommige boeken zijn al verschenen, andere boeken komen de komende maanden op de markt. Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: De twee boeken die aangekondigd staan (onder meer van Stefan Zweig) staan al heel lang aangekondigd. Site heeft een kleine update nodig.

Ambo | Anthos: Ondanks vertrek van enkele cash cows uit de literaire thriller-hoek een interessant voorjaar met nieuwe romans van Murat Isik en Michael Chabon. Herman Koch staat centraal in de Boekenweek en in navolging van Het diner hoopt de uitgeverij nu ook te scoren met de debuutroman Het hoofdgerecht van Maarten Blom. Van Lydia Rood verschijnt de historische roman De dochter van de zeemeermin.

De Arbeiderspers: Inhoudelijk had De Arbeiderspers een mooi jaar vorig jaar, maar helaas zat er geen echte bestseller bij. Misschien scoort de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez, wel weer goed. Ook interessant: Jan-Willem Anker met de roman Vichy en onze eigen Lucas Zandberg met een actuele roman over de ‘klassenstrijd in een leerfabriek’: De rendementsdenker.

Aspekt: De voorjaarscatalogus staat nog niet online.

Athenaeum: Bekijk de catalogus zelf maar eens en ontdek welke boeken er horen bij de volgende aanprijzende zinnen: ‘Ook lekker over de spruitjes’, ‘Zuipen en vreten als een Romein’, ‘Gelukkig niet geïllustreerd!’, ‘Kusje? Zuigzoen?’, ‘Pestdamp en bloedgeur in de zestiende eeuw’, ‘Praatte Jezus plat?’

Atlas Contact: Masser Brock van Bert Wagendorp moet Ventoux doen vergeten. Jannie Regnerus komt met Nachtschrijver. Ook nieuw werk van Hanna bervoets en Jan Vantoortelboom. In de vertaalde hoek: nieuw werk van Hilary Mantel en Charles Lewinsky. Xandra Schutte en Nienke van Leverink stellen Queer samen met vijftig hoogtepunten uit de LHBT-literatuur.

Bananafish: De uitgeverij voor ‘vreemd genoeg onvertaalde literatuur’, maar zonder voorjaar voorlopig.

De Bezige Bij: Na een beroerd jaar komt De Bezige Bij toch nog met een forse voorjaarsfolder (inclusief Thomas Rap en Cargo). Van Paul Auster verschijnt 4321 en van zijn Nederlandse evenknie Sonja Barend verschijnt een autobiografie. Naast een debuut van Nhung Dam, een vertaling van de laatste David Vann en een vertaling van het debuut van James Salter: De jagers. Veel poëzie ook: Tonnus Oosterhoff, het verzameld werk van Tsjêbbe Hettinga en een nieuwe Martin Reints.

Bertram en de Leeuw: We konden de nieuwe catalogus niet vinden.

Brandt: Mik Boddé komt met een ‘audiografie’.

Bruna: Weer veel nieuwe bestsellers in de nieuwe Bruna-catalogus.

Cargo: Opgenomen in de Bij-brochure de nieuwe Lars Kepler en Corine Hartman en andere spannende zaken.

Conserve: Nee maar, de site is vernieuwd en ziet er een beetje beter uit. Er staan twee nieuwe boeken op het programma, maar een catalogus ontbreekt. Je kunt via de site ook een huisje huren op Bali.

Cossee: Storing op dat deel van de site, maar als dat weer in de lucht is dan zie je dat Cossee weer dooie Duitse schrijvers in de aanbieding heeft: Erich Maria Remarque en Hans Fallada. Maar ook de nieuwe roman van Aleksandr Skorobogatov en een debuut van Marijn Sikken (1990): Probeer om te keren.

Douane: De voorjaarsaanbieding staat waar? (Onder ‘Onze recente boeken’ twee boeken die nog moeten uitkomen.)

Van Gennep: Altijd te laat en ook nu weer: Van Gennep heeft geen enkel boek voor het voorjaar.

De Geus: Geen enkele bestseller meer sinds de voormalig zelfstandige uitgeverij onder de Singel Uitgeverijen valt, maar daar kan zomaar verandering in komen als de langverwachte Annie Proulx aanslaat. Voor de liefhebbers: de nieuwe Knausgard.

De Harmonie: Kevin Canty, een verzameling niet eerder verzamelde Van Kootens en tweede bundel van Maartje Smits.

Harper Collins: Een heleboel zooi, maar haalde met Pierre Jarawan wel het eerste Boek van de Maand van DWDD een bestseller binnen.

Historische Uitgeverij: Eindelijk een nieuwe prospectus.

Holland: Kinderboeken. Paarden en zo.

Hollands Diep: Rechtstreeks van De Bezige Bij: Leon de Winter, Tommy Wieringa en John Irving (de laatste met een herdrukje).

Hoogland & Van Klaveren: De voorjaarscatalogus staat nog niet online.

IJzer: De voorjaarscatalogus staat nog niet online.

In de Knipscheer: Een wat leeg voorjaar zo te zien op een herdruk van oud werk van Alfred Birney (die naar De Geus is overgestapt) na.

Karaat: ‘Wordt spoedig bekendgemaakt,’ belooft de site.

Karakter: Spanning en sensatie voor de liefhebber (en nu raken ze Loes den Hollander ook nog kwijt).

Karmijn: Onder meer een biografie over de vrouw van Winston Chruchill.

Kok: Interessant: Shusako Endo – Stilte. De rest is niet helemaal ons ding.

Koppernik: Ze hebben Wessel te Gussinklo weer aan het schrijven gekregen. Er staat ook een nieuwe roman van Huub Beurskens op stapel.

De Kring: Hans Münstermann, Felicita Vos, Joop van Riessen.

Lebowski: R.A. Basart is ook weer aan het dichten geslagen. De biografie van John Williams en deel twee van BN’er Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Het eerste deel had ook politieke gevolgen.

Leesmagazijn: Heeft de prijs voor de gruwelijkste site nu overgenomen van uitgeverij Conserve. Willen blijkbaar niet dat iets vindt. Zonde.

Lemniscaat: Van Esther Sprikkelman verschijnt Bijenvader. Er is ook een aparte folder voor jeugdboeken.

Lev.: De Bruna-dochter brengt dit voorjaar de autobiografie van Trevor Noah.

Liverse: Er worden een hoop nieuwe boeken verwacht, onder meer van Manuel Kneepkens, maar die stonden ook al voor het najaar op de rol.

Bas Lubberhuizen: Veel Amsterdam, maar ook weer een boekje van Joseph Roth en een fijn nummer van De Parelduiker over Gerrit Komrij.

Jurgen Maas: Had een uitstekend jaar achter de rug en durft in het voorjaar ook Van licht en donker te brengen van A.H. J. Dautzenberg en Diederik Stapel, over cinema. Ik hier jij daar is een poëtische samenwerking tussen Ghayath Almadhoun en Anne Vegter.

Das Mag: Ook een goed jaar achter de rug. Op de site is echter niet te zien wat er op de rol staat.

Magonia: Op de site staat nog niet wat er in het voorjaar verschijnt. Update: gevonden! De Bezige Bij heeft Sonja Barend, Magonia heeft Berend Boudewijn.

Marmer: Chrétien Breukers komt met zijn derde roman: En in de nacht een riem. Interessant: Thanh Nguyen, De sympathisant.

Meulenhoff: De eerste bestseller is al binnen met de versjes van BN’er Tim Hofman. Veel herdrukken van oude successen. Ralf Mohren komt met tweede roman.

Nijgh & Van Ditmar: Zonder bestseller in 2016, maar voor 2017 staan wel mooie boeken op het programma: de nieuwe Richard de Nooy Van kleine helden en Robbert Welagen Nachtwandeling. Van Henk van Straten verschijnt Wij zeggen hier niet halfbroer (voor de fans van Henk van Straten).

Nieuw Amsterdam: Onder meer Daniel Wallace, Charlotte Wood, Shida Bazyar, Rafael Cardoso en Jabik Veenbaas!

Van Oorschot: Van Oorschot brengt biografie over Johan Polak. Pieter Kranenborg (1994) debuteert. De Verzamelde gedichten van Wim Brands verschijnen verrassend genoeg ook bij Van Oorschot. Yolanda Entius is ook overgestapt en Joost Baars komt met poëziedebuut.

Palmslag: Er worden zes boeken verwacht. Het mooie voor de lezer is dat drie van die boeken niets kosten!

Passage: Na het jubeljaar weer een gewoon jaar. De nieuwe roman van Paul Gellings. Igor Wijnker komt met persoonlijke verhalen over muziekstad Groningen.

Podium: Hoopt op een bestseller van Kluun. Gerda Blees (1985) debuteert met Aan doodgaan dachten we niet. Van Alexis de Roode verschijnt de bundel Een steen openvouwen.

Polis: Een nieuwe Walter van den Broeck: De babyboomboogie.

Prometheus: Een nieuwe Tom Lanoye, altijd een auteur om naar uit te zien. De halfjaarlijkse Herman Brusselmans heeft als titel: Guggenheim koopt een neger. Frieda Mulisch komt ook met een roman. Ook een interessante non-fictie-catalogus met o.a. nieuw werk van Sjeng Scheijen en P.C. Hooftprijswinnaar Bas Heijne. Arie Storm maakt waarschijnlijk nieuwe vrienden met Het horrortheater van de Nederlandse literatuur.

Q: Dit zijn ook boeken!

Querido: Maria Stahlie met haar eerste roman bij Querido. Om naar uit te zien: weer een autobiografische roman van Ted van Lieshout.

Signatuur: Jade Chang, Charles Foster, Manu Causse.

Thomas Rap: Ook in de Bij-brochure. Stefan van Dierendonck schreef En het sneeuwde in Rome. Over een priester die naar Rome gaat en zijn docente Italiaans. Als dat maar goed gaat.

Unieboek/Spectrum: Van Holkema & Warendorf en Van Goor, Spectrum. Voor elk wat wils.

Uitgeverij kleine Uil: Een rustig voorjaar met onze eigen Koen Schouwenburg in de Tzum-reeks: Talend naar betekenis – Het oeuvre van Connie Palmen. Caroline van Ommeren vult het reisfonds aan met een boek over Tokio: Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht.

Vantilt: Een nieuwe biografie van Willem Kloos waarin nieuwe feiten worden beloofd, gaat gepaard met een heruitgave van Verzen. Mooie aanbiedingsfolder weer.

Vrijdag: Een roman van Bart Stouten: Het huilt voor jou.

Wereldbibliotheek: De eerste Janneke Holwarda bij haar nieuwe uitgeverij. Ook De Wereldbibliotheek geeft dooie Duitsers uit: Theodor Fontane, Onder de perenboom.

Xander: De Bezige Bij heeft Sonja Barend, Xander heeft een andere BN’er uit de oude doos: Frank Masmeijer. Oud NCRV-presentator die in het crimiele circuit verzeild raakte. Titel Frank en vrij.

Peildatum 31 januari 2017