Columniste Sylvia Witteman roept op tot boycot Boekenbal. Ze doet dit naar aanleiding van het bericht dat auteurs van Das Mag niet worden uitgenodigd voor het Boekenbal omdat de uitgeverij niet is aangesloten bij de juiste bond. De CPNB speelt al jaren verdeel en heers met de kaartjes voor het Boekenbal en er is elk jaar gedoe over, maar om nu een van de succesvolste uitgeverijen van het afgelopen jaar uit te sluiten is toch wat gek, zeker als daar ook nog de schrijver van het Boekenweekessay van 2014 tussen loopt.

Ook Jeroen Vullings roept de CPNB op om te veranderen en de schrijvers van Das Mag wel uit te nodigen. Op de site van het maandblad Vrij Nederland schrijft hij:

Iets anders is bedenkelijker: wie op het Boekenbal is, moet tegenwoordig goed zoeken naar échte schrijvers. Wie zijn al die mensen toch, vraag ik mij vaak af. Studenten van de Kunstacademie, hoor je dan. De bezetting van de postkamer van een uitgeverij. Sponsors. Boekhandelaars en mensen die een boekhandelaar kennen. Op critici en recensenten wordt al jaren bezuinigd; die zijn niet echt welkom.

Tot nu toe heeft Witteman weinig medestanders met haar boycot. Integendeel.