Niet slecht voor een programma dat het moet opnemen tegen een populair boerendateprogramma: Himmlers hersens heten Heydrich haalde gisteren 360.000 kijkers. Vergeleken met Made in Europe, de documentairereeks van Dimitri Verhulst is dat een vooruitgang: de eerste aflevering daarvan trok 293.000 kijkers en de laatste aflevering vorige week 229.000 kijkers. Het aantal kijkers is enorm vergeleken met de cijfers die De pennen zijn geslepen van ‘het uiteindelijke boek interesseert ons geen reet’ Paul Sebes en Willem Bisseling behaalden; die moesten regelmatig hun best doen om de 100.000 kijkers te halen. VPRO Boeken viel gisteren uit vanwege de uitzending van de marathon van Rotterdam.

Himmlers hersens heten Heydrich is gebaseerd op de roman HhhH van Laurent Binet. Roel van Broekhoven maakte een documentaire met fictieve elementen. Aanrader.