‘Het is stukken beter om naaktmodel te zijn dan varken in het abattoir.’ Tot dat inzicht komt Arnon Grunberg vandaag in NRC Handelsblad. Samen met Jeroen Hermkens werkt hij op verschillende continenten aan een serie naaktportretten: hij als schrijver, Hermkens als tekenaar. Zij onderzoeken onder meer de overeenkomst tussen de blik van de schilder die naar het model tuurt en die van de toerist die naar de attractie staart.

Grunberg: ‘Er was nog iets wat ik wilde weten. Ook schrijvers hadden modellen, zij het dat ik nog nooit had gevraagd of iemand voor mij model wilde zitten. Waarom ook? Ik kwam modellen tegen in de werkelijkheid en ‘stal’, zoals ik dat ooit noemde, ‘uit hun monden’. Wat was het verschil tussen de verhouding model-schrijver en model-schilder?’

Tijdens een sessie in Utrecht vraagt het model waarom schrijver en tekenaar hun kleren niet uittrekken. Zo wordt Arnon Grunberg na de lunch naaktmodel. ‘Een kortstondig moment bestaat er een enorme vertrouwdheid en solidariteit tussen het model en mij, althans zo voelt het. De geklede man kijkt naar ons, naakte mensen. Maar het model kijkt terug, zoveel weet ik nu. Het ziet alles en op een dag zal het spreken en schrijven.’

Vandaag het eerste verhaal van een serie van vijf in NRC Handelsblad. Hierboven een knipsel uit de krant met tekeningen van Jeroen Hermkens.