Jan van Mersbergen kan vandaag verheugd zijn: zijn thriller Dagboek uit een rivier dat hij onder pseudoniem schreef wordt tweemaal beoordeeld in de Volkskrant. Sylvia Witteman heeft een column voorafgaand aan de echte boekenbijlage. Haar pagina heeft een titel die vast bedacht is door een redacteur vlak voor zijn burn out: ‘Witteman heeft iets gelezen.’ En wat heeft Witteman deze week gelezen? Dagboek uit de rivier van Frederik Baas. Nu gaat het grootse deel van de column over de lusten en de lasten van een e-reader, maar in de laatste alinea wordt de thriller besproken:

De mij als meeslepend aangeprezen thriller bleek nogal saai; ik dacht, kom, ik probeer het nog 50 bladzijden, en toen was het opeens uit, met een ontknoping als in een niet eens al te beroerd kinderboek.

Als de lezer doorbladert in de echte boekenbijlage dan komt hij achterin een echte recensie (veel kleiner dan de column van Witteman) tegen van het boek van Frederik Baas, geschreven door Rolf Bos die maar liefst vier sterren aan het boek toebedeelt. De helft van de recensie gaat op aan de constatering dat schrijvers onder pseudoniem publiceren, maar in het tweede gedeelte zit wel degelijk een oordeel. Bos begin nog wat zuinigjes met de opmerking dat het ‘een mooi en ingetogen verhaal geworden [is], hoogstens wat minder doorwrocht dan het werk onder eigen naam.’ Ook de opmerking ‘De eerste vijftig bladzijden [wat is er toch met die vijftig bladzijden steeds? CP] verlopen zonder al te veel spanning […]’ sluit nog aan bij wat Witteman schreef, maar Bos is helemaal verpletterd door het einde:

Maar dan kantelt het perspectief, keurig volgens de regels van het spannende genre. Het einde zagen we in de verste verte niet aankomen.

Trek zelf je conclusies.

Onze eigen recensent Bert Trompenburg ging Sylvia Witteman al twee weken voor en oordeelde toen: Dagboek uit de rivier is als Young Adult geslaagd.

0

Reacties