Liefhebbers van lezen en reizen in Hoek van Holland, Maassluis en Vlaardingen hebben pech vandaag: in de spoorwegstations in hun woonplaats komen geen treinen meer aan. Juist gisteren heeft NS de dienst op de Hoekse Lijn beëindigd; het spoor is over gedaan aan de gemeente Rotterdam. In het najaar gaan op dit traject de metro’s van de RET rijden.

Lezers die vanuit een van de genoemde plaatsen vandaag gratis met de trein willen reizen — het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven van Herman Koch is geldig als treinkaartje — moeten eerst met een van de bussen die tot de komst van de metro zijn ingezet om de verbinding te onderhouden naar station Schiedam. Die rit moet worden betaald.

Stefan Sanders (64), die vanochtend met het Boekenweekgeschenk in zijn hand op het station van Hoek van Holland staat te wachten, is van de opheffing van de Hoekse Lijn niet op de hoogte. Enigszins verbaasd zegt hij: ‘Geen trein meer? Mooie boel. Ik wilde vandaag kris kras door Nederland rijden in de hoop Herman Koch te treffen. Nou ja, dan ga ik maar naar huis. Ik heb nog zat te lezen.’

Herman Koch reist vandaag op willekeurige trajecten door het land om de treinreizigers voor te lezen uit Makkelijk leven. Daarmee komt een einde aan de 82ste Boekenweek. De schrijver signeerde zijn Boekenweekgeschenk afgelopen vrijdag op het Rotterdamse Boekenbal (foto).

De Hoekse Lijn werd in 1893 in gebruik genomen. De laatste trein kwam gisternacht in Hoek van Holland aan.

Foto © Frank van Dijl