Gisteren schreef Arjan Peters in de Volkskrant een recensie (€) waarin twee boeken besproken werden: Alles komt goed een bundel stukken over Wim Brands die Jeroen van Kan mede heeft samengesteld en de Verzamelde gedichten van Wim Brands. Van Kan reageert op Facebook niet op de opmerkingen over het boek waar hij zelf verantwoordelijk voor is, maar wel op het oordeel van Peters over de gedichten van Brands.

Peters is niet echt onder de indruk van de ‘karige anekdotiek’ van Brands, maar hij maakt wel een positieve uitzondering voor de vadergedichten (de vader van Brands pleegde ook zelfmoord). Peters eindigt zijn drie sterrenrecensie zo:

Van de korte gedichten van Wim Brands sla je niet met stoel en al achterover.

Maar als je ziet door wat hij op de hielen werd gezeten, kun je ze beter hebben.

Het is niet de eerste keer dat Van Kan venijnig uit de hoek komt als in zijn ogen Wim Brands, met wie hij jarenlang samenwerkte en die hij opvolgde als presentator, te kort wordt gedaan. Zo gaf hij ook tv-criticus Hans Beerenkamp van NRC Handelsblad een draai om de oren toen deze, vlak na de dood van Brands, ging uitleggen waarom hij bijna nooit keek naar het programma Boeken van de VPRO. Beerenkamp beschikte over ‘het stilistisch vernuft van een dwerggeit’.