Publieke omroep NOS en commerciële omroep RTL zenden woensdag tegelijkertijd het interview uit dat schrijver, theater- en televisiemaker, columnist en journalist Wilfried de Jong had met koning Willem-Alexander. De interviewer kijkt met de koning gedurende de 70 minuten durende uitzending terug op zijn leven aan de hand van televisiefragmenten.

Willem-Alexander wordt op 27 april 50 jaar. Wilfried de Jong wordt 60 op 30 september.

In het televisiegesprek komen niet alleen de dood van prins Friso en de ramp met vlucht MH17 aan de orde, maar ook de jeugd van Willem-Alexander op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, zijn speciale band met Nelson Mandela en zijn deelname aan de Elfstedentocht in 1986.

Wilfried de Jong debuteerde in 2000 als schrijver met de verhalenbundel Aal. Vorig jaar verscheen Zweefduik. Van De man en zijn fiets (2009) verschenen vertalingen in het Engels en het Duits.

Uitzending: woensdag 20.33 uur op NPO 1 en RTL 4, in de rest van de wereld om 20.55 uur Nederlandse tijd via BVN.

Hierboven het postzegelvel dat door PostNL is uitgebracht ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Willem-Alexander, ontworpen door Irma Boom, met foto’s van Vincent Mentzel.