De J.C. Bloem-poëzieprijs 2017 gaat naar Maarten van der Graaff voor zijn bundel Dood werk. Dat heeft zijn uitgeverij Atlas Contact zojuist meegedeeld (de Stichting J.C. Bloem-poëzieprijs probeert altijd zoveel mogelijk de publiciteit te mijden) . De winnaar zou oorspronkelijk op 9 maart bekend worden gemaakt. De prijs gaat naar de beste tweede dichtbundel van een Nederlandstalig dichter.

Obe Alkema noemde Dood werk op deze site ‘creatief en ondernemend’.

Het verkent de affectieve en sociaalpolitieke mogelijkheden van het subject dat verankerd en opgesloten zit in het heden. Daarin zit tegelijkertijd de mogelijkheid besloten die het buiten het subject te bieden heeft: wat kan het subject in de context waarin die verkeert.

Van der Graaff won eerder de C. Buddingh’-prijs voor zijn debuut.

(foto: © Bianca Sistermans / De Beeldunie)