‘Ik lees het liefst fictie en dan nog van een zo hoog mogelijk niveau.’ Annemarie Oster is meteen duidelijk in haar eerste aflevering voor de afzeikrubriek van de Volkskrant. De krant stuurt haar allerlei rommel toe. De boeken die zij moet ‘bespreken’ halen dat hoge niveau natuurlijk bij lange na niet. Zo is het boek Wereldwijven een verzameling ‘egodocumentjes’ die alleen interessant zijn voor de wereldwijven zelf. Bij de bespreking van de biografie over Bibeb haalt de 74-jarige Oster eerst een niet ter zake doende herinnering aan Renate Rubinstein op, karakteriseert de auteurs vervolgens als piepjong, voordat ze schrijft ‘ik heb hun speurtocht niet tot het eind op de voet gevolgd.’ Oh ja, en die Bibeb is maar ‘een vervelend wijf’ en een ‘slordige moeder’. Tot slot heeft Oster Dat dingetje waar jij van houdt van Atie van Lieshoud gelezen opengeslagen. ‘Voor dit soort informatie uit-de-eerste-hand is er zeker een doelgroep. Maar ik heb het boekje open- en snel weer dichtgeslagen.’

Afzeikrubriekje vol. Kassa!