Het optreden van de Indiase schrijfster en politiek activiste Arundhati Roy in Rotterdam stuit in Nederland op weerstand van mensen van Indiase afkomst. De schrijfster wordt op 16 juni in de Doelen geïnterviewd door Ernest van der Kwast in de reeks Boek & Meester. Ze won in 1997 de Man Booker Prize voor haar debuut De God van Kleine Dingen (zes miljoen exemplaren verkocht) en is nu op wereldtoernee voor de promotie van haar tweede roman Het ministerie van Opperst Geluk die twintig jaar op zich liet wachten.

Roy is voor onafhankelijkheid van de deelstaat Kasjmir. Indiërs of PIO’s (de afkorting staat voor person of Indian origin) in Nederland noemen haar op besloten Facebook-pagina’s ‘anti-India’. Ze zou India ‘in stukken willen breken’ door de eenheid, diversiteit en soevereiniteit van India in twijfel te trekken.

Tegenstanders van de politieke denkbeelden van Arundhati Roy roepen op tot een demonstratie. In een van de posts op Facebook wordt de religieuze kaart getrokken: ‘Zij is een christen en ze haat hindoes.’

Mahesvari Autar van DesiYup, waarmee Boek & Meester op het gebied van publiciteit samenwerkt, heeft volgens Ernest van der Kwast dreigementen ontvangen via haar Indiase netwerk ‘omdat mensen dachten dat zij de avond met Arundhati Roy organiseert. Sommige Indiërs houden alleen van singing, dancing and clapping, maar met een kritisch geluid kunnen ze niet omgaan…’

ommotie, maar vindt een demonstratie niet nodig. ‘Ik heb liever dat mensen die het niet eens zijn met Arundhati Roy naar de avond in de Doelen komen om haar vragen te stellen. Daar is ruimte voor.’

Roy keerde zich eerder tegen nucleaire proeven in India en de oorlog in Afghanistan. Haar steun voor de onafhankelijkheid van Kasmir bracht haar in conflict met hindoe-nationalisten. Toen het voor haar te gevaarlijk werd in haar thuisstad Delhi, week ze uit naar Londen om aan haar nieuwe roman te werken.

‘Ik zie haar als een bevlogen en kritische denker,’ zegt Van der Kwast. Hij interviewt Arundhati Roy vrijdagavond vanaf 20.00 uur in de Doelen in het Engels.

Foto Arundhati Roy, still van YouTube; foto Ernest van der Kwast, screenshot via YouTube.

0

Reacties