De winnende tekst zit slim in elkaar. Het is geen traditioneel verhaal, het heeft geen plot, waar sommige juryleden wat aan moesten wennen. Maar na de tweede lezing waren we overtuigd: het is veel doordachter dan het op het eerste gezicht lijkt. Niet alles wordt uitgelegd, maar dat is ook niet nodig. Er is een relatie met het actuele publieke debat, maar het verhaal wordt nergens belerend of uitleggerig. Het is knap om grote thema’s klein te kunnen maken, en zo de vergelijking te trekken naar het persoonlijke.

Het juryrapport was, met kleine terzijdes, loven over het verhaal van de 24-jarige Amsterdammer Kyrian Esser die vanavond de finale van Write Now! 2017 won. De tweede prijs gaat naar Laurens Duyts (22) en Mattijs Deraedt (23) wint de derde prijs. Het verhaal van Esser kun je hier lezen.

De finalejury bestond uit juryvoorzitter Roos Vlogman (winnaar Write Now! 2016), Erik Brus (eindredacteur Passionate Bulkboek), Ann Jooris (chef Boeken De Morgen), Janneke Siebelink (hoofdredacteur Boeken Bol.com) en Maud Vanhauwaert (auteur).

Write Now! is een schrijfwedstrijd voor jongeren uit Nederland en Vlaanderen. Tot de oud-winnaars behoren onder meer Lize Spit (2013), Niña Weijers (2010) en Maartje Wortel (2007).

(foto boven: © Vera Cornel)