De C. Buddingh’-prijs 2017 is toegekend aan Vicky Francken voor haar debuutbundel Röntgenfotomodel. Dat is vanavond bekendgemaakt op het jaarlijkse dichtersfestival Poetry International in Rotterdam.

Volgens de jury — Mischa Andriessen, Ton Naaijkens, Maud Vanhauwaert — voelt de stem van Francken authentiek en integer aan. ‘Het thema van de lichamelijke versus de geestelijke identiteit is consequent, indringend en toch ook speels door de hele bundel heen uitgewerkt.’

De dichter beschikt over een grote taalgevoeligheid, ze schuwt het experiment niet en toont zich op muzikale en vaak ook lichtvoetige manier kwetsbaar, aldus de jury.

Sinds 1988 wordt tijdens het Poetry International Festival de C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan de schrijver van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Uit de dertig inzendingen van dit jaar nomineerde de jury: Binnenplaats van Joost Baars; Röntgenfotomodel van Vicky Francken; De geluiden van Paul Meeuws en Anagrammen van een blote keizer van Tijl Nuyts.

De prijs is genoemd naar de dichter en dagboekschrijver C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985).

Vicky Francken (1989) woont in Utrecht waar ze  Frans studeerde. Ze publiceerde in Hollands Maandblad en in het Vlaamse Liegend Konijn. Eerder won ze de WriteNow-publieksprijs en de Meander Dichtersprijs 2008.

0

Reacties