De nieuwe roman van Arnon Grunberg speelt zich geheel af in Zuid-Limburg. Dat zei de schrijver gisteravond in een uitzending van de regionale zender L1. Hoofdpersoon van het boek is een Pools-Nederlandse brandweerman. Grunberg liep een keer mee met de brandweer in Heerlen.

‘Zuid-Limburg is zo’n on-typische regio voor Nederland,’ zegt Grunberg. ‘Ik ben sowieso gefascineerd door grensstreken. Ik wilde al langer iets doen met Zuid-Limburg. Het wordt niet een boek óver Zuid-Limburg, maar ik vind het als decor een heel intrigerende plek.’

Arnon Grunberg speelde afgelopen weekend in Heerlen in het theaterstuk De mensheid dat is gebaseerd op zijn pamflet De mensheid zij geprezen. Een nieuwe Lof der Zotheid (2007). Hij werd bij die gelegenheid geïnterviewd door L1.

Zijn nieuwe boek ‘wordt een heel dikke roman, hoor,’ verzekerde Grunberg de interviewer. ‘Niet een romannetje tussendoor, nee, het is echt een flink boek.’ Er werd niet gevraagd naar de titel van het boek, noch naar de verschijningsdatum zodat we daarover in het ongewisse blijven. Wel vroeg de interviewer: ‘Wat gaat u vanavond nog doen? Zuipen?’ Grunberg: ‘Nou zuipen, ik ga wel iets drinken.’

Op zijn eigen blog schrijft Grunberg over zijn verblijf gisteren in Heerlen: ‘Back in Heerlen, for another performance of The Mankind. Afterwards, a man handed me a book by W.F. Hermans. Unfortunately, I lost this book in a bar. I apologize. Perhaps this gentleman can try it again?’ Misschien toch iets te veel gedronken… We helpen zoeken, welk boek in welke bar?

Zie hier de L1-quote over het nieuwe boek en hier de hele uitzending van Cultura Nova TV waarin Arnon Grunberg aantreedt veertien minuten na het begin. Op de foto de schrijver voor de L1-microfoon.