De in 2008 overleden dichter en journalist Jan Eijkelboom krijgt in Dordrecht, de stad waarvan hij ereburger was, een straat naar zich genoemd. Nou ja, een straat…, het is meer een steeg die vanaf 8 september zijn naam draagt. Om precies te zijn: een steegje.

Het Jan Eijkelboomsteegje loopt langs Dordrechts Museum van de Museumstraat naar de Vest.

Over de tuin van Dordrechts Museum schreef Eijkelboom een gedicht dat op een van de buitengevels van het museum te lezen is. Hij woonde enige tijd in de buurt aan het Steegoversloot.

Eijkelboom werd in 1926 in Slikkerveer geboren, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Dordrecht. Hier was hij achtereenvolgens gemeentevoorlichter en hoofdredacteur van dagblad De Dordtenaar. Hij werkte als journalist ook voor Vrij Nederland en Het Vrije Volk voordat hij zich in 1981 volledig aan het dichten wijdde. Zijn debuutbundel Wat blijft komt nooit terug was al in 1979 verschenen. Jan Eijkelboom was voor het leven benoemd tot stadsdichter van Dordrecht.

Dat het geen laan of straat is geworden die naar de dichter is genoemd, komt doordat zijn nabestaanden de voorkeur gaven aan het steegje. Eijkelboom was wars van formaliteiten en gewichtigdoenerij. Oudste zoon Kors Eijkelboom zegt op Facebook: ‘Deze keuze past bij zijn persoon en bij zijn voorliefde voor wat in Engeland de “minor poet” wordt genoemd. Waarmee het bezingen van het alledaagse wordt bedoeld, “as  opposed to” grootse dramatische dichtkunst. En hij was nogal een alley cat… toch? Een pleintje had ook gekund, of een laantje, maar niet een boulevard – te groots, en ook niet een straat – te gewoon.’

Op de Kaarten-app van Apple is het Jan Eijkelboomsteegje (foto hieronder) al te vinden, Google Maps geeft nog geen sjoege.

Foto boven: Jan Eijkelboom aan het werk. Foto © Vincent Mentzel.