Peter de Bie is deze week op non-actief gesteld en Mieke van der Weij heeft aangegeven dat ze aan het eind van het jaar wil stoppen omdat Jan Mom als vervanger is aangesteld. Het rommelt bij de Nieuwsshow, voorheen TROS Nieuwsshow. Er zijn plannen om de presentatoren en de redactie over te hevelen naar omroep Max. Voor Tzum is de Nieuwsshow interessant vanwege de boekenrubriek. De meest bekeken nieuwsitems op een rij.

1 De koude oorlog tussen Mieke van der Weij en Arie Storm
Het boterde al langer niet tussen de presentatrice en de recensent van de lokale krant Het Parool. De bom ontploft na verschijning van de roman Luisteren hoe huizen ademen en dan met name de passage:

Het radioprogramma werd gepresenteerd door een man die deed of hij nooit een boek las en een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist. Het werkte, want de gemiddelde luisteraar dacht dat de man heel dom was en de vrouw heel slim. In werkelijkheid was het precies andersom.

Fictie die Van der Weij te dicht op de huid zit. Als Storm te gast is, doet De Bie het gesprek. Ze kijkt de recensent zelfs niet aan.

2 Het gerommel van Martin Ros
Voordat de boekenrubriek verzorgd werd door bijschnabbelende recensenten was de rubriek het exclusieve domein van Martin Ros al viel op dat hij de laatste jaren alleen maar over de oorlog sprak en alle moderne niets vond. Dat laatste kwam vooral om hij die boeken niet meer las. Maar wel besprak. Het leidde vaak tot hilarische onzin (zie link hierboven) die door de meeste TROS-luisteraars toch hoog gewaardeerd werd.

3 Arie Storm moet weg
Even leek het erop dat de Koude Oorlog een beetje voorbij was, maar toen schreef Arie Storm van de lokale krant Het Parool op Facebook:

Naar Hilversum geweest, boeken besproken, met Mieke getongd – het bier kan open.

Hij eruit of ik eruit,’ eiste Mieke van der Weij. Het werd Arie Storm.

4 Jan Mom jaagt Anja Meulenbelt de radiostudio van de Nieuwsshow uit
‘Jij hebt haar weggejaagd,’ zegt Mieke van der Weij tegen Jan Mom (die nu de opvolger wordt van Peter de Bie). Anja Meulenbelt krijgt achter elkaar insinuerende vragen over het dragen van een burka, over naaktstranden ‘U bent blij dat we niet meer oben ohne aan het strand liggen?’ en dan heeft ze er genoeg van.

5 Recensenten onaangenaam ‘getroffen’ door P.C. Hooftprijs voor Astrid Roemer
In het jaaroverzicht babbelen de recensenten over het voorbije literaire jaar 2015. Astrid Roemer kreeg de P.C. Hooftprijs. Jeroen Vullings was niet overtuigd:

Maar, ja als we heel streng zijn: een P.C. Hooftprijs dat is natuurlijk voor de allerallerallergrootsten: ik was hier nooit op gekomen om deze te tippen.

6 Ingrid Hoogervorst bespreekt Ingrid Hoogervorst
Vaste recensent Ingrid Hoogervorst (dat is die met die schelle stem waardoor je de radio altijd wat zachter moet zetten) bespreekt de kritiek op haar eigen boek over de scheiding met schrijver Atte Jongstra (die overigens ook regelmatig aanschuift bij de Nieuwsshow). De conclusie: mannen vinden haar boek slecht en de mannen die die kritieken schrijven zijn vriendjes van Atte Jongstra. Jongstra sloeg later, veel literairder, terug met zijn roman Worst.

7 Nieuwsshow huurt kritische brekebeen Daniëlle Serdijn in
Waarschijnlijk had de redactie heimwee naar de tijden van Martin Ros, de tijden waarin de recensent ook geen boeken las, anders is het niet te verklaren dat de bij de Volkskrant weggestuurde Daniëlle Serdijn het opnieuw mag proberen voor de radio. Inmiddels heeft ze al een paar keer mogen schnabbelen bij het programma.