Het lijkt niet meer dan terecht dat de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs gaat naar Koos van Zomeren, de schrijver die de afgelopen decennia tientallen boeken heeft geschreven waarin dier, vogel, mens en landschap een rol spelen. De Oeuvreprijs bestaat naast de jaarlijkse Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek dat dit jaar zijn eerste jubileum viert. De prijs bestaat uit € 5000,- uit het WNF-Natuurhelden Fonds en een luxe uitgave van de biografie van Jan Wolkers door Onno Blom.

Volgens juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen wil de jury recht doen aan de buitengewone kwaliteiten en verdiensten van Van Zomeren als auteur:

In zijn eentje heeft hij het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild. Van Zomeren kijkt, verwondert, bewondert, maar betwijfelt ook. Kortom: hij onderzoekt de wereld om zich heen, de kern van een goede schrijver. Met zijn scherpe, trefzekere pen toont hij zich ook nog eens de meester van het aforisme, altijd op zoek naar het perfecte zinnetje waarin alles samenbalt. Zijn schrijven heeft een kist vol parels opgeleverd die hun eeuwigheidswaarde niet zullen verliezen.

De Oeuvreprijs en de Jan Wolkers Prijs 2017 worden uitgereikt op zondag 15 oktober 2017 door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

In de jury van de Jan Wolkers Prijs zitten Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels BNNVARA).