Onderzoek voor zijn boek Nobel streven over het leven van ridder Jan van Brederode heeft de neerlandicus Frits van Oostrom op het spoor gezet van de oorsprong van een pak papier van 500 bladzijden met teksten uit de middeleeuwen. De schrijver moet een vooralsnog anonieme klerk zijn geweest uit de omgeving van heer Jan van Gaasbeek.

Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. Zaterdag komt de krant met een interview met Van Oostrom.

De 686 teksten werden omstreeks 1405 aan het papier toevertrouwd ‘in één vlotte en vormvaste hand’, zoals Van Oostrom het omschreef in zijn literatuurgeschiedenis van de late middeleeuwen Wereld in woorden. Hij herkende het handschrift in een opsomming uit 1408 van mensen die leenplichtig waren aan Gaasbeek.

Het pak papier kwam in 1811 in handen van de Brusselse bibliofiel Van Hulthem, schrijft Bas Blokker in NRC. Lange tijd werd gedacht dat de teksten in de omgeving van Brussel op schrift waren gesteld. Volgens Van Oostrom moet de oorsprong nu noordelijker worden gedacht.

Nobel streven ligt vanaf deze week in de boekhandel.

Afbeelding: illustratie uit Nobel streven – het wapen van Brederode op de stadsmuur van Troje, ontleend aan de kroniek Jan van Leiden.