De driejaarlijkse Charlotte Köhler Prijs ter waarde van 15.000 euro is toegekend aan Alfred Schaffer voor zijn bundel Mens Dier Ding. Ook bekend gemaakt is de winnaar van het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs ter waarde van 5.000 euro voor een beginnende Nederlandstalige auteur of vertaler en dat is Enne Koens.

Met Mens Dier Ding (De Bezige Bij) stort Alfred Schaffer zich op de geschiedenis van de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider Shaka Zoeloe en de beeldvorming rond diens persoon. ‘Deze poëzie is rauw, treffend eerlijk, gruwelijk onnozel,’ aldus het juryrapport. ‘De politieke inzet ervan wordt voortdurend onder spanning gezet door de ironische toon, het spel met talloze poëtische en zelfs niet poëtische versvormen.’

De jury voor het stipendium prees het ‘jonge, maar toch al zeer veelzijdige proza-oeuvre’ van Enne Koens (Luitingh-Sijthoff). ‘De vier jeugdboeken die tot nog toe van haar hand verschenen, tonen een mooie spreiding qua genres, doelgroepen, en onderwerpen. Haar oeuvre getuigt daarmee van een veelbelovende ontwikkeling, die de jury graag verder wil stimuleren.’

De jury voor de Charlotte Köhler Prijs bestond dit jaar uit Laurens Ham, Erwin Jans en Miek Zwamborn. De jury voor het Stipendium bestond uit Sara van den Bossche, Annemarie Terhell en Derk Visser.