Hoewel zich tussen de 1,2 miljoen boeken op de planken waarschijnlijk geen enkel werk van een Rotterdamse (of Nederlandse) schrijver bevindt, heeft de bibliotheek van Tianjin Binhai wel degelijk een Rotterdams (of Nederlands) tintje. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV van Winy Maas ontwierp samen met lokale architecten een spectaculair gebouw van vijf verdiepingen met een oppervlakte van 33.700 vierkante meter.

Rond een gigantische bol waaieren golvende boekenplanken uit tot aan het plafond. Door de bol, die ook van buitenaf is te zien, heeft de bibliotheek nu al de bijnaam ‘het Oog van Binhai’ gekregen.

Tianjin is een havenstad in het noorden van China met (2012) meer dan 14 miljoen inwoners. Binhai New Area is een van de districten van de stad. De futuristische bibliotheek — ook in de zin dat er kennelijk volop vertrouwen is in de toekomst van het fysieke boek — vormt met nog vier andere gebouwen een gigantisch cultureel centrum.

Op architectuursites wordt de bibliotheek ‘adembenemend’ genoemd. MVRDV bouwde in Rotterdam onder meer de Markthal.

Foto’s: © Ossip van Duivenbode.