Morgen zullen we onze nieuwe voorspellingen voor 2018 publiceren, vandaag kijken we terug of een beetje een goed in de glazen bol konden kijken. Spoiler alert: nee.

De voorspellingen voor 2017 waren:
* Daniëlle Serdijn sleept ex-werkgever voor de rechtbank vanwege de rubriek waarin boeken worden gerecenseerd op grond van de eerste tien bladzijden. ‘Dat was mijn format!’ aldus de voormalige recensente.
Nee, Serdijn kreeg wel een nieuw bijbaantje bij de Nieuwsshow. Meteen daarna werd bekend dat de Nieuwsshow zou ophouden te bestaan.

* Gerard Joling blij verrast met Nobelprijs voor Literatuur. Vooral de zinnen ‘Maak me gek, maak me gek met je mond, maak me gek, ja de vonken die vliegen in het rond,’ maakten diepe indruk op de jury.
Nee, de Zweedse juryleden vonden de vertaling via Google Translate toch niet zo bijzonder als het exotische Nederlands. ‘Make me crazy, drive me crazy with your mouth, make me crazy, yes the sparks flying around.’

* De P.C. Hooftprijs 2017 gaat naar Menno Wigman.
Nee, de P.C. Hooftprijs ging naar Nachoem Wijnberg.

* Kluun maakt overstap naar Lebowski bekend nadat nieuwe roman geen verkoopsucces blijkt te zijn.
Half goed, ondanks een rijdende reclametram in Amsterdam, bleef Kluun slechts 12 weken in de bestsellerlijst staan. Over een overstap naar Lebowski hebben we nog niets gehoord.

* Rechter stelt Daniëlle Serdijn in het gelijk. Sir Edmund start nieuwe rubriek waarin een korte recensie geschreven wordt aan de hand van de achterflap.
Eh nee.

* ‘Ho, ho!’ zegt Daniëlle Serdijn.
Eh nee.

* Boekenbal vindt dit jaar plaats in De Arena. ‘Voelen al die schrijvende voetballers zich ook eens thuis,’ verklaart een opgewonden Eppo van Nispen.
Het werd Paradiso en iedereen vond het erg. Zelfs Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk, voelde zich zich niet senang in het zicht van iedereen, schreef hij in het brievenboek Of heb ik het verzonnen aan Wanda Reisel:

Wij zaten behoorlijk lang voor lul op dat podium. Ik was acht jaar niet geweest, en ik voelde opnieuw die benauwde krampachtigheid van een feest dat nooit een feest wil worden. Bovendien was nu voor het eerst Pablo mee. Met zijn 22 jaar was hij ongetwijfeld de jongste aanwezige. (…) Hoe dan ook zag ik daar op die bank alles ook door zijn ogen, met plaatsvervangende schaamte. Oude mensen die gek doen, die in plaats van mooi ‘gek’ gekleed gaan, het zijn tenslotte schrijvers en aanverwanten. Het deed me denken aan het plaatsvervangende gevoel van schaamte vroeger op feestjes wanneer de ouders ook dronken werden en mee gingen dansen. Dat was toen wel zo ongeveer het moment om te vertrekken, maar in 2017 moest ik blijven zitten en naar gek dansende schrijvers kijken. ‘Het spijt me,’ zei ik tegen Pablo. ‘Het is erger dan ik dacht.’

* R.A. Basart wint Libris Literatuurprijs 2017.
Nee, De tolk van Java van Alfred Birney won de Libris Literatuurprijs.

* Gerard Joling laat weten dat hij niet bij de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur kan zijn. ‘Ik heb er de kracht niet voor.’
Eh nee.

* Das Mag krijgt Bol.com op de knieën. Andere uitgeverijen durven nu ook gezamenlijke vuist te maken.
Nee, nog niet.

* Geheime seksorgies Mark Tuitert schokken schaatswereld. Bezoekers kijken na onthullende biografie heel anders naar lycra schaatspakken.
Helaas nog niet, we waren vooral benieuwd naar de verfilming.

* Dankzij boze tweet van Sylvana Simons wordt Guggenheimer koopt een neger van Herman Brusselmans een regelrechte bestseller onder GeenStijl-reaguurders.
Nee, Graa Boomsma schreef over deze roman:

Op de achtergrond sluimert de Vlaamse vreemdelingenhaat waarmee Brusselmans een wat mistig spel speelt. Kwalafoten uit Axceptanië heten de vluchtelingen. De zoektocht naar seks en andere bevrediging geeft aanleiding tot flauwe humor en goedkope satire. Kop van jut zijn onder anderen Saskia De Coster en Lize Spit. Aan verhalen met kop en staart doet Brusselmans niet. De roman wil een satire zijn, maar waarop wordt niet echt duidelijk. Brusselmans is bewust antipolitiek correct, maar wil maar niet venijnig worden.

Cabaretteketetterinne Katinka Polderman mocht in de Volkskrant een recensie op grond van tien bladzijden schrijven.

Guggenheimer koopt een neger is een stripboek zonder plaatjes. Het is zo cartoonesk, zo grotesk en zo lomp, vrouwonvriendelijk en cynisch dat het buitengewoon grappig wordt.

Maar ook weer niet zo buitengewoon grappig dat ze het boek uitleest:

Toch: op de een of andere manier kom ik er niet door. De grappen en het verhaal verdwijnen in een moeras van bijzaken en het cynisme wordt op den duur mistroostig. Vermoeid en beteuterd leg ik het terzijde.

Sylvana Simons hebben we hierover niet gehoord.

* Nieuwe opzet Boekenbal was groot succes, zegt Eppo van Nispen.
Goed, ik moet alleen nog citaat ergens vinden.

* In mei wordt bekend dat Remco Campert al drie jaar gebalsemd is.
Nee, maar de aanwijzingen worden wel sterker. Op 9 december publiceerde hij een column (€) over de zojuist gestorven schrijver Jaap Harten onder de titel ‘Ik was bevriend met dichter Jaap Harten en treur om zijn dood – daarom: een van zijn gedichten geciteerd.’ Van de 248 woorden in de column had Campert er 39 zelf geschreven. De rest was citaat. Het gedicht dat hij citeerde was getiteld: ‘Remco Campert in Antwerpen.’
Dat citeren gaat trouwens niet altijd goed, zag Wiel Kusters eerder dat jaar.

* 2017 wordt het jaar van de comeback van Anna Blaman.
Nee.

* Rechter stelt Daniëlle Serdijn in het gelijk. Sir Edmund start nieuwe rubriek waarin een korte recensie geschreven wordt aan de hand van voorkant, terwijl je die op 100 meter afstand bekijkt.
Eh nee.

* ‘Het moet toch niet gekker worden!’ zegt Daniëlle Serdijn boos voordat ze een kort geding aanspant.
Eh nee.

* Memoires van Willem Holleeder met woordspelerige titel Je-zus minder groot succes dan gedacht.
Nee, zus Astrid Holleeder kwam wel met een vervolg op de vorige bestseller: Dagboek van een getuige.

Guggenheimer koopt een neger van Herman Brusselmans wordt veel aangeboden op Marktplaats. ‘Staan geen plaatjes in,’ zeggen teleurgestelde verkopers.
Nee, er wordt slechts één exemplaar aangeboden, voor € 3,90.

* Sebes & Bisseling maken bekend dat ze met een geheel nieuw tv-format komen: tien BN’ers op een onbewoond eiland die dan een roman schrijven over de ontberingen die ze moeten ondergaan. In elke aflevering wordt één BN’er opgegeten. ‘Literair agenten in Amerika, onze collega’s, begonnen te huilen toen ze hoorden van ons televisieavontuur,’ aldus een geëmotioneerde Paul Sebes.
Op de een of andere manier werd er geen tweede seizoen geprogrammeerd.

* Tijdens uitreiking Nobelprijs voor Literatuur wordt Gerard Joling vervangen door Ben Cramer. De geluidsband met de hit ‘Maak me gek’ moet acht keer ingestart worden voordat de juiste versie klinkt.
Eh nee.

* CPNB stopt met het jaarlijkse Boekenbal. ‘Er liepen zoveel schrijvers rond,’ aldus Van Nispen, ‘dat komt de sfeer echt niet ten goede.’
Nee, het boekenbal gaat gewoon terug naar de Stadsschouwburg van Amsterdam, de CPNB stopt met Eppo van Nispen.

(Afbeelding via Flickr Commons)