Marjolijn van Heemstra heeft met haar roman En we noemen hem (Das Mag) de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp vandaag bekend. Arjen van Veelen won de prijs van de BNG Bank Lezersjury: een verblijf van een maand in het Roland Holsthuis te Bergen.

Het juryrapport over Marjolijn van Heemstra:

Ga je het verleden uitzoeken, zo bemerkt de zwangere schrijver, dichter en theatermaker, dan worden de verhalen steeds complexer, er komt steeds meer bij; en hoe dieper je graaft en speurt, hoe rommeliger de werkelijkheid geweest blijkt te zijn.Er ging een verhaal rond in de familie Van Heemstra over de verre oom Frans, bijgenaamd ‘de bommenneef’ omdat hij kort na de oorlog alsnog een verzetsdaad zou hebben gepleegd. Wanneer Marjolijn, die zijn ring erfde, haar kind naar deze Frans zou vernoemen, dan moet ze toch eerst weten hoe dat nou precies zat met die aanslag in Den Haag, op Sinterklaasavond 1946. Stukje bij beetje ontrafelt ze de mythe, krijgt er nieuwe vragen en drama’s bij, en vlak voordat haar kind ter wereld komt- dat helemaal van haar en haar partner is, maar toch ook nog een onbekende-, moet ze erkennen dat ook zíj weer kunstgrepen heeft toegepast bij het smeden van haar versie. Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.

Ook genomineerd waren Murat Isik met Wees onzichtbaar (Ambo|Anthos), Alma Mathijsen met Vergeet de meisjes (De Bezige Bij) en Arjen van Veelen met Aantekeningen over het plaatsen van obelisken (De Bezige Bij).

De BNG Bank Literatuurprijs 2017 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die niet ouder zijn dan veertig jaar, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2017 een nieuw boek is verschenen.

[Wegens een conflict met Bol.com zijn de boeken van Das Mag daar niet te koop, wel de epub, maar die is vele malen duurder dan bij de uitgeverij zelf. Ga naar je eigen boekhandel of koop het boek rechtstreeks bij de uitgeverij.]