Net voor oudjaar werd Tom Hofland door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2018. Opmerkelijk want zijn debuut Lyssa stond niet in de lijst van beste 51 boeken van de krant, noch werd het daarin besproken. Sylvia Witteman doet vandaag wat de recensenten van de Volkskrant tot nu toe nalieten: ze bespreekt het boek en haar conclusie is duidelijk: ‘Hofland is niet het literaire talent van 2018’.

Na een tamelijk sterk begin sleept de roman zich geruime tijd nogal saai voort. Het opvangen van ‘een glimp van haar zwarte haren’ of een ‘blik uit haar grote kinderogen’ gaat vervelen. Op het eind raakt het boek toch nog in de spreekwoordelijke stroomversnelling en er gebeuren schokkende dingen, waar zelfs tamelijk on-negentiende-eeuwse klodders sperma aan te pas komen.

Toch vindt Sylvia Witteman Lyssa ‘een opvallend debuut’ en kraakt ze het boek niet helemaal, maar het talent van 2018, nee. Lees het hele stuk van Witteman hier (€).

0

Reacties