In Café Sligting te Overveen, nabij Haarlem, werd gistermiddag het kloeke boek Fallen Leaves gepresenteerd. Het gaat om een selectie uit de reusachtige hoeveelheid brieven die L.H. Wiener in de jaren 1966-2016 aan o.a. vrienden, vijanden, schrijvers en andere letterkundigen schreef.

Het was druk en gezellig. Tzum spotte onder meer Wieners collega-auteurs Joubert Pignon, P.F. Thomése, F. Starik en biograaf Nop Maas. Die laatste hield ook een feestrede waarin hij Fallen Leaves vergeleek met de beroemde brievenboeken van Gerard Reve en Jeroen Brouwers.

Sander Blom, uitgever bij Atlas Contact, was voor het laatst (althans in die functie) bij de boeklancering aanwezig. Wiener had namelijk al eerder aangekondigd ‘het meisje te volgen’ en zijn toekomstige werk uit te brengen bij de door Mizzi van der Pluijm onlangs opgerichte Uitgeverij Pluim.

Wiener zelf tot slot, hield het mooiste en langste verhaal: hij las voor uit enkele brieven, prees wat hij naast literair werk nog meer op deze wereld had gezet, te weten zijn twee kinderen Arend en Salomé, en dankte voor de hulp bij het samenstellen van de brievenbundel R.A. Basart en zijn vriendin voor het leven Annelies Hemmes. Koop dat boek.

Wiener met o.a. Sander Blom (rechts met groene sjaal: Nop Maas)

Wiener toont enthousiast een in het boek afgebeelde karikatuur van W.F. Hermans door Paul van der Steen
Wieners kinderen Arend en Salomé
F. Starik, Wieners broer en de auteur zelf
Wiener signeert
F. Starik ontvangt gesigneerd exemplaar
Café Sligting bomvol Wienerianen

(foto’s: © Roos Custers)