Abdelkader Benali beleeft een druk academisch jaar. Na zijn verbintenis aan de Technische Universiteit van Delft, waar hij gedurende een trimester de rol van cultural professor vervulde, heeft hij per 1 februari de functie aanvaard van honorary fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. 

Met studenten van de talen- en regiostudies werpt hij zich de komende maanden op de liefdespoëzie, in het bijzonder die van de Perzische dichter Hafez. Ook nodigt hij Amsterdammers uit om met liefdesgedichten een ode te brengen aan hun stad.

Hafez is een van de bekendste islamitische dichters. Benali is al langer gefascineerd door de dichter en zijn invloed op het werk van Goethe. De vraag die Benali met zijn studenten onder meer gaat behandelen, is of Goethe Hafez wel goed heeft begrepen.

Prof. dr. Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen aan de UvA, noemt Abdelkader Benali de beste eerste fellow voor onze nieuwe taal- en regiostudies die zij zich kan voorstellen. Eerder waren regisseur Pierre Audi, schrijver Arnon Grunberg en cabaretier Freek de Jonge honorary fellow aan de UvA.