Zware tijden voor Arie Storm. Niet alleen is hij zijn baan bij Het Parool kwijt, maar daarnaast haalde zijn roman Een diadeem van dauw de longlist van de Libris Literatuurprijs niet. Storm weet daarvan wel de oorzaak: juryvoorzitter Abdelkader Benali heeft hem in een interview in HP/De Tijd eens kernachtig beschreven als ‘een lul’. De oud-criticus is niet zo overtuigd van de literaire kwaliteiten van Benali laat hij weten in een Facebookbericht waarbij hij het artikel citeert waarin wij over dat HP/De Tijd-artikel berichtten.

Het bericht wordt met instemming begroet door Josje Kraamer, redacteur bij Querido (behorend tot hetzelfde concern als De Arbeiderspers, de uitgeverij van Benali). Kraamer is tevens de vrouw van Storm en steekt haar man een hart onder de riem.

Huub Beurskens, nog op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs, maar nu net als Storm buiten de longlist vallend, stelt een geïnteresseerde vraag.

Dan wordt het tijd om even Benali af te zeiken.

Waarna de discussie verder gaat en de link wordt gelegd tussen vriendjespolitiek en de aanwezigheid op de groslijst van de Libris Literatuurprijs.

Voor de zekerheid hebben we het nog even nagevraagd bij juryvoorzitter Abdelkader Benali. Is het handig om bevriend te zijn met de voorzitter? Benali:

Onder de achttien genomineerden zitten geen vrienden van mij dus ik weet niet waar hij het over heeft.