Obe Alkema, de poëzierecensent van NRC Handelsblad, houdt geen rekening met reputaties. Zo werd onlangs Joost Baars, de latere winnaar van de VSB Poëzieprijs nog afgescheept met twee sterren ballen. Vandaag is het de beurt aan Remco Campert van wie Alkema de laatste bundel Open ogen bespreekt. De geëngageerde bundel bevalt Alkema maar matig. ‘Het is zo jammer dat hij in Open ogen zulk beperkend krantenwerk doet.’ Ook Campert wordt met twee ballen naar huis gestuurd. In de recensie valt zelfs het woord ‘onbeholpen’.

Wanneer hij zich uitlaat over de verschrikkingen in de wereld, legt zijn mijmerende stijl te weinig complexiteit aan de dag om te laten zien wat het effect van woorden kan zijn. Terwijl zijn eigen positie onverantwoord blijft, voert Campert in sterk gesimplificeerde voorstellingen daders en slachtoffers op als algemene categorieën.

Lees de hele recensie hier.

Alkema is niet altijd negatief. Vorige week kon Ton van ’t Hof nog vijf ballen in zijn zak steken.