Martin Michael Driessen heeft de Inktaap 2018 gewonnen voor zijn verhalenbundel Rivieren. Driessen nam de literaire jongerenprijs op 13 maart in ontvangst in de Doelen te Rotterdam. Bijna negenhonderd juryleden brachten hun stem uit en kozen Rivieren als winnaar.

De Inktaap is een literatuurprijs die door scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt toegekend. Zij lezen de winnende titels van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs en kiezen daaruit hun eigen winnaar. Behalve Rivieren van Martin Michael Driessen (ECI Literatuurprijs 2016) waren ook De tolk van Java van Alfred Birney (Libris Literatuur Prijs 2017) en WIL van Jeroen Olyslaegers (Fintro Literatuurprijs 2017) genomineerd.

De prijs bestaat sinds 2002. Eerder ontvingen Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015) en Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) de prijs. Voor de Inktaap 2019 worden de prijswinnaars van de ECI Literatuurprijs (Koen Peeters, De mensengenezer), de BNG Bank Literatuurprijs (Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem) en de Libris Literatuur Prijs (bekendmaking op 7 mei) genomineerd.

Over het winnende Rivieren van Martin Michael Driessen zegt het juryrapport:

Het lijkt bij vlagen alsof Driessen een innerlijke strijd voert, alsof hij alles eruit wil gooien, maar zich toch inhoudt. De verhalenbundel is afwisselend, met meesterlijk geschapen beelden, die vervullen van melancholie en bewondering, en is bovendien goed te volgen, waardoor de lezer ontspannen door deze bundel papier heen zwemt.