Vetmannetje

Tolstraat 2
7482 DB Haaksbergen
The Netherlands
Email: info@rapide-bv.nl
Tel +31(0)53 572 77 67

Betreft: complimenten

Beste Rapide,

Mag ik u feliciteren met uw kwaliteitsproduct Rapide leder crème? Het heeft in veel opzichten glans aan mijn leven gegeven. Jullie maken deze leder crème al sinds 1897 en is net als de margarine van Zeeuws meisje een op en top Nederlands merk waar we trots op mogen zijn. Waarom het dan toch een Franse naam heeft, zal te maken hebben met de internationale (paarden) markt die Rapide wil bedienen.
Mijn vader had vroeger een potje zwarte leder vet van Rapide staan om er zijn motorlaarzen mee te onderhouden. Dat waren eigenlijk Russische soldatenlaarzen die hij uit Moskou had meegenomen. Daar heeft hij een tijdje als elektricien gewerkt. Hij zat een aantal maanden in Moskou toen mijn moeder zwanger van mij was. We hadden ook een potje blanke Rapide waar mijn vader de riempjes van mijn Friese doorlopers mee invette.
Dat invetten vond ik altijd een mooi ritueel om het winterseizoen mee in te leiden. We gingen naar de Weerribben om daar uren tegen de wind in te schaatsen op onafzienbare ijsvlaktes. Schaatsen, afzien, je stempelkaart vol krijgen en dan je medaille ophalen in zo’n overvol café waar de damp tegen de ramen sloeg. Dat associeer ik allemaal met die sierlijke letters van Rapide en het logo van een vliegend wagenwiel.
Ik ben er later ook mijn broekriemen mee gaan invetten en eigenlijk alles waar maar een stukje leer aan zat. Rapide verzorgt en maakt alles soepel, je zou kunnen zeggen dat het leven er zelf soepeler van wordt.
Als tiener smeerde ik het leren bandje van mijn polshorloge in met leder crème van uw merk. Op dat horloge keek ik altijd hoe laat het was als ik een afspraakje had. Ik ging wel eens naar de film met een meisje, maar in mijn tienerjaren is het me helaas nooit gelukt er een te veroveren. Ik moest wachten tot ik zelf veroverd werd. Dat gebeurde ergens op de Middelbare school toen iemand op Valentijnsdag een roos in mijn jaszak had gestopt.
Dagenlang heb ik mij afgevraagd wie dat geweest kon zijn, totdat ze zich bekendmaakte: Liedewij. Ik was stomverbaasd. Ze zat een klas lager dan ik, had mooi zwart haar en donkere ogen. Wat ze in mij zag weet ik niet meer, het enige wat ik mij herinner is dat ik in die dagen grote hoeveelheden van het leervet van Rapide in mijn haren smeerde om de pluis uit mijn krullen te halen. Dat lukte uitstekend, al was mijn moeder er niet echt blij mee omdat mijn hoofdkussen ervan doordrenkt raakte.
Na een paar weken met Liedewij in de weer te zijn geweest, heb ik het maar weer uitgemaakt. Ik had werkelijk geen idee wat ik verder met haar aan moest. Ik wilde altijd wel meisjes versieren, maar kennelijk had ik er nooit over nagedacht hoe het verder moest en na de zoveelste keer chocolademelk drinken in een café had ik het wel weer gezien. Ik ben altijd al een laatbloeier geweest, ook op dat vlak.
Inmiddels smeer ik Rapide over mijn hele lichaam. Het is immers vrij van waardeloze en schadelijke bestanddelen zoals op het blik staat. Ik hoop dat ik nog eens in de herkansing mag en dat iemand een roos in mijn binnenzak stopt. Inmiddels ben ik er helemaal klaar voor en weet ik wat mij te doen staat (dus Liedewij, als je dit leest; ik ben er voor je). Ik ga vaak naar de openbare bibliotheek en dan hang ik mijn jas expres aan de publieke kapstok. Het is dan altijd spannend of er aan het einde van de dag iets in zit. Dat is nooit het geval. Er is wel eens iets uitgehaald; mijn mobiele telefoon.
Dit ligt uiteraard niet aan Rapide, dat wil ik voorop stellen. Dit is geen brief om mij te beklagen over uw product, maar juist een brief om u alle lof toe te wuiven. Sinds ik uw product op mezelf aanbreng voel ik me een stuk zekerder. De extra laag zorgt voor bescherming tegen de gevaren die op mij loeren als ik mij op straat begeef. Ik wil u daarom danken uit de bodem van mijn hart voor alle glans en duurzaamheid die u aan mijn herinneringen en aan mijn huid heeft gegeven.
Vriendelijke groeten, Bram

Ps: In mijn testament heb ik reeds opgenomen dat ik in Rapide gebalsemd wil worden. Ik hoop dat u dit als een eer ervaart. Is het enigszins mogelijk kwantum korting te krijgen?

Afbeelding: Pexels

0