De aangekondigde Astrid Roemer laat verstek gaan tijdens Woordnacht, het literaire festival in Rotterdam dat dit weekend voor de derde keer wordt gehouden. In haar plaats komt Miquel Bulnes zaterdagmiddag naar boekhandel Donner waar Marcel Möring hem zal interviewen over zijn historische roman Reconquista.

Miquel Bulnes (1976) schreef de romans Zorg, Lab en Attaque. De historische roman Het bloed in onze aderen uit 2011 kwam op de shortlist van de Libris Literatuurprijs terecht. Reconquista, die zich afspeelt in het middeleeuwse, half-islamitische Spanje, verscheen eerder dit jaar.

Donner is een van de dertien locaties waar het festival wordt gehouden. Op zaterdag valt Woordnacht samen met de tweede Bookstore Day. Dan wordt bekendgemaakt aan welk van tien genomineerde boeken de klanten van de boekhandel de Donner Boekenprijs 2018 hebben toegekend. Dit zijn de kanshebbers: Een onberispelijke man – Jane Gardam, De geest uit de fles – Ger Groot, De pelikaan – Martin Michael Driessen, Steden van Erasmus – Feico Houweling, Groeten uit Rotterdam – Robert Mulder, Leger – Mieke van Zonneveld, Nee is niet genoeg – Naomi Klein, Tijl – Daniel Kehlmann, Tussentijd – David Jones en Klont – Maxim Februari.

Woordnacht-organisator Hans Sibarani erkent dat een festival dat zich tegelijkertijd op dertien verschillende plekken in de stad afspeelt, kan leiden tot keuzestress. ‘Bezoekers moeten een keuze maken uit het aanbod, ze moeten niet alles kant en klaar voorgekauwd krijgen. De mensen die naar het festival komen, zijn mag je aannemen lezers. Ze komen voor de schrijvers die ze kennen, maar aanschuiven bij een debat of interview met een schrijver die ze nog niet hebben gelezen, kan erg interessant zijn. Het festival wil de passie voor het woord delen,’ zegt Sibarani.

Schrijvers die op Woordnacht acte de présence geven zijn onder meer Adriaan van Dis, Raoul de Jong, Kester Freriks, Marion Bloem, Stephan Sanders, Sanneke van Hassel, Herman Brusselmans, Marja Pruis, Christiaan Weijts, Joke van Leeuwen, Onno Blom, Anne Vegter en Marieke Lucas Rijneveld.

Hier het programma van Woordnacht. (Mag ik nu ik het er toch over heb wijzen op de interviews die ik zaterdagavond 22.30 en 23.00 uur in het Marriott Hotel doe met achtereenvolgens Marcel Möring en Simone Korkus?) Hier alle informatie over Bookstore Day.

Op de foto Woordnacht-organisator Hans Sibarani en voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter.