De Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurzen 2017/2018 van 1000 euro gaan naar Renske van den Broek (1976) en Anne van Winkelhof (1991). Hun bijdragen in jaargang 2017 van Hollands Maandblad brachten de jury tot haar beslissing.

Renske van den Broek, bekend is als theatermaakster en actrice, debuteerde in 2017 in Hollands Maandblad met drie verhalen die de aandacht trokken van diverse uitgevers. Haar hoofdpersonen wankelden tussen angstdroom en kolderieke dwaalweg.

De jonge dichter Anne van Winkelhof deed al van zich spreken als performer en ‘taalactiviste’ en haar dichtregels op vuilniswagens in Rotterdam. In haar debuut in Hollands Maandblad in 2017 ziet de jury poëzie waarin zowel met een glimlach de bitterheid des levens als met een kartelrand de zoetheid van het bestaan eigenzinnig wordt verwoord.

Eerder wonnen Vrouwkje Tuinman, Philip Huff, Kira Wuck, Bregje Hofstede, Gerda Blees, Pieter Kranenborg en Marieke Lucas Rijneveld de jaarlijkse beurs van Hollands Maandblad, het grootste zelfstandige literaire tijdschrift van Nederland. Het werd in 1959 opgericht door K.L. Poll.

Op de foto Renske van den Broek (links) en Anne van Winkelhof. Foto Hollands Maandblad