Hij schreef zijn column op 5 januari 2018, maar toch is hij in de race om de Groninger Persprijs te winnen: Jean Pierre Rawie. Zijn column over zijn weigering Engels te spreken aan de Rijksuniversiteit Groningen, maakte – zeker nadat wij dat op dit blog als eerste gesignaleerd hadden – een landelijke discussie los.

Op de longlist voor de Groninger Persprijs staat ook Jurre van den Berg, oud-medewerker aan de site, die als noordelijke correspondent voor de Volkskrant samen met Arnoud Bodde van het Dagblad van het Noorden een reeks artikelen over Jacques Tichelaar publiceerde waarna de Commissaris van de Koning zich genoodzaakt zag af te treden.

Arjen Lubach is ook genomineerd met een aflevering van Zondag met Lubach over Gronings gas. In hoeverre we van journalistiek kunnen spreken is de vraag, maar hij bereikte door een compilatie van het werk van anderen wel een groot publiek dat op die manier inzicht kreeg in de machinaties van de NAM en de Shell.

Het boek Rock City van Igor Wijnker en de vadercolumns van Rosa Timmer in het Dagblad van het Noorden zijn ook in de race. Ze moeten het opnemen tegen bijvoorbeeld Beppen met Beppie.

Hier zijn alle kandidaten:

En dit is de jury die de winnaar al heeft gekozen, maar eerst wordt op 22 mei nog de shortlist bekendgemaakt: