Dit jaar wordt er geen Nobelprijs uitgereikt. Of dat volgend jaar het geval is, is ook nog maar de vraag. In een interview op de site van de Nobelprijs staat een interview met Lars Heikensten, executive director van de Nobel Foundation, die ingaat op de kwestie die is ontstaan na #metoo-beschuldigingen aan het adres van de man van een van de leden van het comité dat zorgt voor de voordracht van Nobelprijskandidaat. Het is de hoop dat in 2019 twee Nobelprijzen voor Literatuur worden uitgereikt, aldus Heikensten, maar dan moet het vertrouwen in de Zweedse Academie wel terug zijn.

The Swedish Academy must be able to report what concrete measures are being taken and should get outside help in order to solve their problems. Among other things, they need to reassess compliance with their confidentiality and conflict-of-interest rules. The Nobel Foundation will monitor the Academy’s continued efforts and support them to the extent we can.

Heikensten zegt ook dat de Zweedse Academie opener moet opereren. Lees het hele interview hier.