De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek, de Bob den Uyl Prijs, gaat dit jaar naar Auke Hulst. Hulst kreeg voor zijn boek Motel Songs een geldprijs van € 7.500. De jury noemt Hulst een ‘meesterstilist’:

De jury kiest dit jaar voor een verhaal dat de schrijver juist níet wilde vertellen, een verhaal dat zich opdrong terwijl hij onderweg was, hoezeer hij ook zijn best deed zich aan zijn uitgestippelde route te houden. Een reis waarbij het doel vooraf helder leek, maar waarin de schrijver gaandeweg ontdekte wat zijn ware reis, zijn echte verhaal was. In dit boek neemt de schrijver de lezer mee langs de grenzen van het dodenrijk, langs de grenzen van het leven. Deze meesterstilist toont de lezer een blik in zijn ziel, maar heeft ook de vastberadenheid van de reiziger die zijn doel moet en zal bereiken. Daar is hij wat de jury betreft voortreffelijk in geslaagd: de VPRO Bob den Uyl Prijs 2018 gaat naar Motel Songs van Auke Hulst.

De andere genomineerden waren:
Kader Abdolah – Het gordijn (Prometheus)
Karin Anema – Boegwater. Leven op de binnenvaart (Scriptum)
Stefan Brijs – Andalusisch logboek (Atlas Contact)
Sarah de Mul – Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte (De Bezige Bij)
Leendert van der Valk – Voudou. Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden (Atlas Contact)

In de jury zaten: Hugo Blom (voorzitter), Mathijs Deen (schrijver en radiomaker), Roman Helinski (schrijver), Alexander Reeuwijk (schrijver) en Nell Westerlaken (redacteur bij de Volkskrant).