Willem Asman heeft met zijn boek Enter de Gouden Strop 2018 gewonnen, de prijs voor het beste spannende debuut, de Schaduwprijs ging naar Over het spoor van Eva Keuris. De prijzen, respectievelijk 20.000 en 2.000 euro, worden sinds dit jaar gesponsord door BookSpot.

Enter is het eerste deel van de serie Rebound. De jury is lovend en is niet in het eerste cliché gestikt:

Enter – Rebound 1 is een boek dat je af en toe weg moet leggen om de stress en eenzaamheid van de hoofdpersoon van je af te schudden. Het probleem? Je wilt het helemaal niet wegleggen, want Willem Asman verleidt je steeds weer om door te lezen. […] Asman weeft een web van plotlijnen en schrijft in een tempo dat je af en toe naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. De hoofdstukken eindigen met verrassende cliffhangers, waardoor de spanning erin blijft. De plotwending zetten je steeds weer op het verkeerde been. Waar nodig neemt Asman gas terug om zaken uit te diepen. Trefzeker weet hij in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. Ronduit beklemmend is de eenzaamheid van de hoofdpersoon. Wie kan ze vertrouwen? Haar neurotische wantrouwen is diep invoelbaar en haar emotie grijpt je bij de keel. Voortdurend voelt ze de hete adem van het verleden in haar nek. Ze heeft alle schepen achter zich verbrand, maar weet dat ze maar een klein foutje hoeft te maken om haar dekmantel te verliezen.

Over Over het spoor:

De winnaar van de BookSpot Schaduwprijs 2018 is het boek dat geschreven is in een stijlvast en meeslepend proza. Waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. Waarin de psychologie van de karakters fraai is getekend en de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z’n stoel houdt. Over het spoor van Eva Keuris is een fijnzinnige psychologische roman, waarin een jonge journaliste wordt geconfronteerd met een vriendengroep die is veroordeeld voor de moord op een jongetje van tien. Ondanks dat er ogenschijnlijk niet veel gebeurt, wordt de spanning langzaam maar zeker opgebouwd in een sober maar doeltreffend proza.

(foto: © Roy Beusker)