Murat Isik (Ambo|Anthos) schrijft het Boekenweekessay 2019. Dat heeft het CPNB zojuist bekend gemaakt. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Al eerder werd bekend dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening neemt. Dit jaar won Murat Isik met Wees onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs.

Murat Isik:

Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans. Het zijn vrouwen die zich met een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen en tegelijkertijd proberen de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden. Moeders die, deels gedwongen door de omstandigheden, besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt. Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay.