Op deze mediastorm had de CPNB vast niet gerekend toen ze donderdag het thema voor de Boekenweek 2019 bekend maakten. ‘De moeder de vrouw’ was reden voor Beitske Bouwman om in de Volkskrant op te roepen tot een boycot. Ze was niet de enige die zich stoorde aan het thema.

Sylvia Witteman deed ook mee aan de discussie op haar favoriete platform Twitter:

En kreeg steun van Claudia de Breij:

De CPNB (‘Doe ook mee met onze succesvolle campagnes’) zag zich genoodzaakt om nog één keer uit te leggen hoe het zit:

Er doen allerlei aannames de ronde over het Boekenweekthema De moeder de vrouw. Onjuiste aannames.
Het thema is anders dan wordt gesuggereerd niet ‘moeder de vrouw’, maar De moeder de vrouw naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff waar De moeder de vrouw aan het roer staat. Ook in het werk van onze Boekenweekessayist Murat Isik is de rol van de moeder de vrouw juist een leidende en bevrijdende. Nergens zeggen wij dat een vrouw niet compleet is als zij geen moeder is. Dat zouden we ook nooit doen. Bij de CPNB werken veel vrouwen, het MT bestaat uit 5 vrouwen de CPNB krijgt vanaf september een vrouwelijke directeur. Het thema is dan ook eerst en vooral een ode aan alle moeders, alle vrouwen. Het thema stelt de moeder, de vrouw centraal maar betreft ook alle mannen, zonen; iedereen heeft een moeder een vrouw dus in zijn of haar leven. Wij hebben het thema juist breed en divers geformuleerd, zo breed en divers als er moeders en vrouwen zijn en reeds in talloze grandioze boeken beschreven. Lees hier de complete themateksten en laat je inspireren door de eerste toepasselijke selectie boeken.

(afbeelding via Flickr Commons)